
July 15, 2025 PROVIDER MEETING FAQ  
 

   
 

All slides and the recorded presentation are posted on the SAPC Network Provider site: 
http://publichealth.lacounty.gov/sapc/NetworkProviders/Regulations.htm 

 

 
QUESTIONS ANSWERS (AND UNIT RESPONSIBLE) 

1.  

Where can providers access the 
resources shared during the 
meeting? 

• Behavioral Health Information Notice (BHIN) 25-019: Transgender, 

Gender Diverse, or Intersex 

• BenefitsCal Webpage 
• Payment Reform Value-Based-Incentives (VBI) Webpage 

• Payment Reform VBI - Finance and Business Operations Webpage 

• Payment Reform VBI - Workforce Development Webpage 

• Payment Reform VBI - Access to Care Webpage 

• Payment Reform VBI - Guidance Documents Webpage 

• Sage Provider Communications Webpage 
• SAPC-LNC 

• SAPC Sage-PCNX Webpage  

• SAPC Provider Manual Version 9.0 

Special Programs and Initiatives 

2.  a. Will SAPC continue using 
federal dollars for people with 
an unsatisfactory immigration 
status (UIS)? 

b. What funding sources can 
agencies use to cover gaps in 
coverage for the UIS 
population? 

c. What solutions will be offered to 
UIS clients in treatment, 
considering Los Angeles will 
likely see a continued presence 
of Immigration and Customs 
Enforcement (ICE)? 

a. No. SAPC has not used federal funds for people with UIS. We are looking 
across our system to work through this challenge and find other means of 
serving this population. 

b. Agencies should review their flexible grants, local funding, and 
foundational funding available to ensure people stay in care. SAPC is also 
reviewing and will provide information once reviews are complete. 

c. SAPC is looking at opportunities to support clients that are concerned 
about ICE. For example, we can think about more robust engagement 
through telehealth to continue to connect with clients who are wary about 
coming to sites. As a County, we are also looking at how to navigate this. 

3.  
Does the upcoming change to Medi-
Cal's redetermination period from 
H.R.1 apply to outpatient clients? 

Yes. The changes to Medi-Cal as a result of codification of House Resolution 1 
(H.R. 1), Public Law 119-21, commonly known as the One Big Beautiful Bill Act 
applies to anyone that is enrolled in Medi-Cal, this includes all levels of care 
because it is tied to an individual’s Medi-Cal eligibility. 

4.  How should agencies approach 
managing more frequent Medi-Cal 
renewals? 

Agencies should encourage clients to create a BenefitsCal account if they do 
not already have one. Medi-Cal notices and recommended actions are posted 
on the account to help clients stay on track. 

5.  
Does the SAPC Learning and 

Network Connection Platform (LNC) 

provide certificates of completion? 

Yes. Providers should be able to generate certificates from trainings completed 
on SAPC-LNC. If there are any issues, please submit a ticket to the helpdesk 
on the SAPC-LNC portal found in the SAPC-LNC Platform Getting Started 
Guide. 

http://publichealth.lacounty.gov/sapc/NetworkProviders/Regulations.htm
https://www.dhcs.ca.gov/Documents/BHIN-25-019-Transgender-Gender-Diverse-or-Intersex-Cultural-Competency-Training-Program-Requirements.pdf
https://www.dhcs.ca.gov/Documents/BHIN-25-019-Transgender-Gender-Diverse-or-Intersex-Cultural-Competency-Training-Program-Requirements.pdf
https://benefitscal.com/
http://ph.lacounty.gov/sapc/providers/payment-reform-vbi/
http://ph.lacounty.gov/sapc/providers/payment-reform-vbi/finance-and-business-operations.htm
http://ph.lacounty.gov/sapc/providers/payment-reform-vbi/workforce-development.htm
http://ph.lacounty.gov/sapc/providers/payment-reform-vbi/access-to-care.htm
http://ph.lacounty.gov/sapc/providers/payment-reform-vbi/forms-and-invoices.htm
http://publichealth.lacounty.gov/sapc/providers/sage/provider-communications.htm
https://www.sapc-lnc.org/www/lms/default.aspx
http://publichealth.lacounty.gov/sapc/providers/sage/sage-pcnx.htm
http://publichealth.lacounty.gov/sapc/bulletins/START-ODS/24-08/SAPC-IN24-08-Provider-Manual-9.0-Att-II-10-04-2024.pdf
https://www.congress.gov/bill/119th-congress/house-bill/1/text
https://benefitscal.com/
https://www.sapc-lnc.org/www/lms/default.aspx
http://publichealth.lacounty.gov/sapc/docs/providers/trainings/SAPC-LNC%20Platform%20Getting%20Started%20Guide.pdf
http://publichealth.lacounty.gov/sapc/docs/providers/trainings/SAPC-LNC%20Platform%20Getting%20Started%20Guide.pdf
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6.  

Are providers required to assign all 
staff to SAPC’s upcoming training 
for transgender, gender diverse, and 
intersex (TGI) clients or can they 
take alternative trainings that align 
with BHIN 25-019? 
 

All treatment provider staff that have direct contact with clients must complete 
the SAPC-sponsored TGI training by March 31, 2026.  New staff must 
complete within six (6) months of onboarding.  
 
There are a specific set of requirements outlined in BHIN 25-019 and this free 
training will include a more decidedly SUD focus. For this reason, and to 
ensure the trainings attended meet all requirements under SB 923, SAPC 
requires that staff participate in these identified trainings. If staff have already 
attended alternate trainings (i.e., prior to August 1, 2025) and the training 
meets ALL of the requirements, they will need to submit such evidence by 
December 31, 2025 to EAS@ph.lacounty.gov .  
 
The SAPC-sponsored TGI trainings will take place between September-
November 2025.  There will be three (3) Live Virtual and one (1) in-person 
thereafter. Continuing credits will be provided.    

7.  Does SAPC have any plans for 
integration with Los Angeles 
Network for Enhanced Services 
(LANES)? 

Yes. SAPC is currently working on integration with LANES and it is projected to 
be finalized in 2026. We will announce any updates as we move forward in this 
process. 

8.  
Can ASAM assessments be done 
over the telephone? 
 

No. ASAM assessment requires a visual component for the evaluator to 
describe what they observe from the examinee. Co-Triage screening can be 
conducted via phone, but the full ASAM assessment requires both an audio 
and visual component. 

9.  a. Can a client be treated via 
telehealth without completing a 
history and physical 
examination? 

b. What is the timeline for 
establishing medical necessity 
for clients utilizing services?  

 

a. Yes. Clients may be treated via telehealth without a history and physical 

examination. An ASAM assessment and initial visit may be documented 

through telehealth. Providers may also document the mental status exam, 

which is a component of the physical exam.  

b. Timelines vary for residential and nonresidential treatment settings. Please 

refer to page 45 of the current version of our provider manual (SAPC 

Provider Manual Version 9.0).  

Sage 

10.  Do secondary Sage users have to 

enter the H2010N code to PCNX in 

addition to entering it to their own 

primary system? 

Neither Primary nor Secondary Sage users have to resubmit to PCNX when 

H2010N is configured as an incentive billing code. They may bill that along with 

the primary service code.  

11.  
Do secondary provider agencies 
need to complete every Sage 
onboarding training? 
 

Sage trainings are available based on roles. For secondary provider agencies 
with staff that need access to Sage, those staff will take the specific training set 
Sage-PCNX for Secondary Sage Users. This focuses on only the necessary 
navigation and forms needed for Secondary Sage users.  
However, if staff are ONLY utilizing their own system and do not use Sage for 
any job function, they do not need to take any Sage trainings. The user role 

mailto:EAS@ph.lacounty.gov
http://publichealth.lacounty.gov/sapc/bulletins/START-ODS/24-08/SAPC-IN24-08-Provider-Manual-9.0-Att-II-10-04-2024.pdf
http://publichealth.lacounty.gov/sapc/bulletins/START-ODS/24-08/SAPC-IN24-08-Provider-Manual-9.0-Att-II-10-04-2024.pdf
https://www.sapc-lnc.org/www/lms/training-info.aspx?trainingID=510
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they would be assigned is a credentialing-only role, since we still need record 
of their credentials to get billable services in. Staff can also enroll in specific 
modules in SAPC-LNC, as needed. 

Billing 

12.  Can SAPC add the claim numbers 
that claims are submitted with to 
Claim Status Report? 
 

SAPC’s IT team is working to add the claim number and the Batch ID to the 
Claim Status Report. Once it is available, SAPC will notify providers. In the 
meantime, you can request that information from SAPC’s Finance team at 
SAPC-Finance@ph.lacounty.gov. 

Opioid Treatment Programs and MAT 

13.  

When are clients that receive MAT 
services via telehealth required to 
see a prescriber in-person? 

 
 

An in-person visit is only required if the client is being prescribed 
buprenorphine or another controlled substance in accordance with Drug 
Enforcement Administration (DEA) rules, otherwise telehealth can continue 
indefinitely so long as it is clinically appropriate. A recent Drug Enforcement 
Administration (DEA) rule allows clients to have buprenorphine prescribed via 
telehealth for up to a six-month supply before they must be seen in-person. 
Prescribing clinicians must be compliant with DEA rules to maintain their DEA 
registration. 

14.  a. If stand-alone MAT is 

configured, would a client in 1.0 

Level of Care need to be 

discharged and then entered 

into Recovery Services and 

stand-alone MAT to receive 

MAT services? 

b. Can providers bill for MAT if a 

client is in Recovery Services 

Level of Care? 

a. No. MAT is available at 1.0 Level of Care. If a client is continuing to receive 
addiction medication at 1.0 Level of Care, providers can continue to deliver 
medication services to them indefinitely. Clients can also be at a 1.0 Level 
of Care and Recovery Services concurrently. 

b. No. Addiction medications services are not billable as a recovery service. 

 
15.  Is the Care Coordination incentive 

offered if a client in Recovery 

Services receives MAT/Narcan 

services through Care 

Coordination? 

Yes. If care coordination to a client in Recovery Services provided 
MAT/Naloxone services or provide information around that service, they may 
bill the H2010N & H2010M tracking codes to get the incentive.  

However, to bill for medical clinicians providing MAT services, the client would 
have to be in a 1.0 Level of Care or higher, since MAT services are not 
included as a component of Recovery Services.   

16.  
What is the difference between 1.0 

Level of Care and 1-Withdrawal 

Management (WM)? 

1.0 Level of Care is ongoing outpatient care where a full set of medication 
services is provided that can include withdrawal management but is not limited 
to that service. Whereas, 1-WM is a time-limited Level of Care, focused on only 
withdrawal management. 

https://www.sapc-lnc.org/www/lms/default.aspx
mailto:SAPC-Finance@ph.lacounty.gov
https://www.dea.gov/press-releases/2025/01/16/dea-announces-three-new-telemedicine-rules-continue-open-access
https://www.dea.gov/press-releases/2025/01/16/dea-announces-three-new-telemedicine-rules-continue-open-access
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17.  Can a client receive 1.0 Level of 
Care admission while they are in an 
Opioid Treatment Program (OTP)? 

Yes. Those are concurrently allowable levels of care. OTP admissions can be 
concurrent with every other Level of Care. 

18.  When will ASAM 4th edition go live in 
California?   

The timing is not yet certain. We will make sure to announce when we know 
more information. 

19.  

What code can providers use for 

mobile crisis services? 

Mobile crisis is not currently configured in our system. However, there are no 
restrictions to using existing codes to cover services delivered either in SAPC-
approved field-based services or within your treatment program.  

For example, providers can use counseling as a code when reaching out to 
clients. When we configure our system for mobile crisis services, we will 
update providers. 

Value-Based Incentives (VBI) 

Finance and Business Operations 

20.  a. Why is SAPC requesting 100% 
for the Timely Claims 
Submission Incentive (1-D)? 

b. Will grace be afforded to 
providers during the transition to 
100%? 

c. What if there are external 
factors that prevent 100% timely 
claims submissions? 

 
 

a. The reason we are aiming for 100% is to ensure we receive claims on 

time, so invoices can be submitted on time to our funding partners. This is 

in the best interests of SAPC providers as well as SAPC to maximize 

resources for the specialty SUD system. 

b. SAPC understands there will be an adjustment period during the first 

quarter, but we will work together to get to 100%. 

c. Exceptions will be taken into consideration if there are barriers preventing 

100% timely claims submission outside of providers’ control. Please 

communicate with SAPC if there are any extraneous factors and retain 

relevant screenshots as supporting documentation of any barriers. 

Workforce Development 

21.  
a. Why is the Bilingual Bonus 

Incentive (2-C) only available for 
counselors and LPHAs? 

b. Is it too late to participate in  the 
Bilingual Bonus Incentive (2-C)? 

 

a. SAPC aims to increase the number of direct service staff who are bilingual 
to increase the opportunity for clients to receive treatment services in their 
preferred language and share a cultural understanding. We focus primarily 
on SUD counselors and LPHAs because we identified a shortage of those 
professionals who are bilingual and providing treatment services. 

b. Yes. The deadline to complete a Language Access Plan Worksheet was 
July 7, 2025, and has already passed. 

22.  If a clinician is already a staff 
member, and they are advanced to 
an LPHA will the Sign-On/Retention 
bonus (2-D) apply? 

Yes. SAPC would treat them as a sign-on since they are becoming a new 
LPHA. 

23.  If an agency opts for the MAT 
Prescribing Clinician Incentive (2-E), 
can the provider’s 40 hours be 

Yes. The MAT Prescribing Clinician Incentive (2-E) is available agency-wide 
and is not restricted to a specific site or Level of Care, you can split a medical 
clinician’s time across multiple sites at your agency. 
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Links provided:  

DPH COVID-19 Website: http://publichealth.lacounty.gov/media/Coronavirus/ 
 

 
QUESTIONS ANSWERS (AND UNIT RESPONSIBLE) 

spread out amongst multiple 
programs/levels of care within the 
same organization? 

Access to Care 

24.  How does SAPC distinguish clients 
that participated in MAT Education 
for Opioid Use Disorder (OUD) (3-
A)/Alcohol Use Disorder (AUD) (3-B) 
during FY 2024/2025 from clients 
continuing MAT Education in FY 
2025/2026?   

SAPC has already tracked clients served in FY 2024/2025 under MAT 

Education OUD (3-A) and AUD (3-B). For FY 2025/2026, we are tracking new 

admissions served and not including carryover clients. 

25.  
How are Mental and Physical Health 
Referral Incentive deliverables (3-E) 
tracked? 
 

There is a care coordination question available in CalOMS that allows you to 
identify mental health need and physical health need. Additionally, there are 
types of services clients are referred to, such as housing services, mental 
health services, and physical health services. We will look into those data to 
identify if deliverables are met. 

26.  If providers participated in Year 1 
and Year 2 of Service Design (3-H), 
are they ineligible to participate in 
Year 3 as well? 

That is correct. The intention was not for providers to participate in all three 
years, but to provide tools for providers to determine what they will continue to 
do to improve over time to support Service Design on an ongoing basis. 

http://publichealth.lacounty.gov/media/Coronavirus/

