
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQs):  Community Engagement DVSFA 
January 16, 2025

PARTCIPATION IN DVSFA: 

Q: Only agencies currently providing DVSS are eligible to apply, correct?

A: Yes.  

Q: Do we need to apply by Supervisorial District?

A: Yes.  You will need to provide services in the specified SDs that have the walk-
in/drop-in centers that are identified as locations in this contract.  Agencies that 
have multiple locations in different SDs may allocate funding based on your 
projected costs in each SD within the maximum of this DVSFA contract. 

Q: Is this program considered to be a new contract with a new contract #? 

A: No.  We are providing an amendment to your current DVSS contract.  The first 
part of the contract will be DVSS CalWORKs, and the amendment will add 
DVSFA (its guidelines, and budget). 

Q: Is the allocation for the full 15-months? 

A: With the implementation date of April 1, 2025, you will receive your allocation for 
April 1, 2024 – June 30, 2025, which is within your current DVSS contract Fiscal 
Year of 24-25.  You will then need to provide a close-out report for this period 
April 1, 2025, through June 30, 2025.  You will then receive another allocation 
(*same amount as this fiscal year) for the new fiscal year, effective July 1, 2025, 
and you will need to provide a close-out report for this period July 1, 2025, 
through June 30, 2026.  
 
 

*The amount for the next Fiscal Year:  ’25-26 will depend upon the number of DV agencies participating 
in DVSFA.    
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Client/Participant Eligibility: 

Responding to multiple questions around eligibility (including income, verification, and 
limits), we have detailed clarification below:

To be eligible DVSFA participants must be:

 A DV survivor; and 
Reside in Los Angeles County (persons experiencing homelessness meet this 
criterion as well); and 
Ineligible for CalWORKs and not be a CalWORKs participant 

Eligibility for DVSFA is noted in the client file you will establish for each participant
during the Intake/Assessment interview.  
 
Limitation for Services:  Please refer to current DVSS contract Section 7.0 
DISCHARGE, TERMINATION AND CHANGES.  

Note:  This is not a DPSS program; therefore, there are no DPSS forms to complete.  
There will be forms specific to DVSFA, which will look similar to those used by DVSS 
for CalWORKs and very soon these forms will be available online.  DVSFA Forms:  
You will  have to complete a DVSFA budget form (Due by:  2/28/25); and Monthly 
Management Reports (MMR), and Invoices.  These forms will be tailored specifically for 
DVSFA. 

Additional Questions around Eligibility Submitted by our DV Partners: 

Q: Is there an income eligibility guideline or requirement for clients to be 
determined eligible?

A: No. There is no financial eligibility requirement for clients. Eligibility:  See 
above for “Client/Participant Eligibility” 

Q: What if the parent is non-CalWORKs eligible, but the child (as a U.S. citizen 
does receive services under a DPSS program e.g., CalFRESH) – is the parent 
DVSFA eligible.

A: Yes
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Q: Clarification of the Intake Eligibility Process (and how it differs from eligibility for
CalWORKs); specifically, if a client is not eligible for CalWORKs, are there any forms 
we need to submit for them?

A: Intake and Eligibility process:

New clients are to undergo the same type of Intake and Assessment that you 
currently perform now with your DVSS CalWORKs clients: 
 

o specifically, you are confirming clients’ need for DV services (and what 
type of supportive services and/or legal services the client needs) 
 

o you are to ask client if they are currently receiving DV services from any 
other DVSFA agency – clients are not to receive duplicative services from 
multiple DVSFA agencies:  For example, client cannot be receiving DV 
group counseling from your agency and the same from another DVSFA 
agency.   
 

 However, client may receive Case Management resources from 
your agency and Legal Services from another DVSFA participating 
agency.
 

o you will need to ask if the client is already a CalWORKs client or (through 
your interview), determine if client is CalWORKs eligible, if Yes, then they 
are not eligible for this (DVSFA) program. 

o you are collecting the same *demographic data you collect now for DVSS 
clients (i.e., sex, age, **income, etc.) **income – even though income is 
not an eligibility requirement. 
 

o You also need to ask the client are they residing in LA County 
if client indicates: 

 that they are experiencing homelessness, this response is to 
be taken as Yes, client is residing in LA County).   
 

 Periodically/temporarily staying with friends, relatives (in LA 
County), etc., this is to be considered as residing in LA 
County. 

*For demographic data collected, please refer to Monthly Management Report (MMR),  
 Section II (8-subdivisions) 



DVSFA Implementation FAQs
Community Engagement:  January 16, 2025 
Page 4 of 8 
 

Forms: 

The forms you will use in this program will be similar to those you currently 
use under DVSS, except, that the forms, such as the Invoice, Budget, Budget 
Modification, and Monthly Management Report are a different color (Purple
and Blue), which differ from the Green and Pink DVSS forms.  

Additionally, The Monthly Management Report (MMR) has been edited to
remove all references to DPSS and CalWORKs.  These forms will (in the 
near future) be posted on the Los Angeles County Department of Public 
Health’s OWH webpage. A DVSFA budget form was sent to you on February 
7, 2025, as part of the Intent to Amend letter that provided you your total 
DVSS budget allocation and, your (specific) DVSFA allocation. 

Note:  If a client is not eligible for CalWORKs, there is no form to 
complete.  Their ineligibility for CalWORKs, means they are eligible for 
DVSFA and in which case, you are to move forward as noted under the 
Intake and Eligibility Process. 

DVSFA providers must submit the Monthly Management Reports and billing 
invoices to DPH-OWH the same as DVSS providers.   

Q: Do we have to document/have evidence why client doesn’t qualify for 
CalWORKs? 

A: Yes.  We suggest adding questions to your agency’s Intake/Assessment
Process such as: 

Is the client eligible for CalWORKs?   Yes ___    No ___ 

Is the client currently receiving CalWORKs?  Yes ___    No___ if the client answers 
No to both questions, that will satisfy the qualification for DVSFA, and it is documented 
during Intake/Assessment. 

Q: If participant was on CalWORKs, but is no longer eligible, is the participant 
now eligible for DVSFA? 

A: Yes.
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Q: Are there time limits for clients to be part of DVSFA – how long can a client 
be enrolled in the program?

A: There are no time limits for clients’ participation in DVSFA.  Client can be 
enrolled as per the DVSS contract terms Section 7.2:  Client Choice in no 
Longer Accessing Services, or No Longer Accessing Particular Services.
This section is also applicable to DVSFA.
Note:  Only new clients are to be reported monthly via the MMR.

Finance/budget 

Q: Do we use the same Budget form on the OWH Site? 

A:  A budget form specific to this program (DVSFA) will be sent to you, along 
with a Notice of Intent to Amend letter. 

Q: If we use our existing staff for this project – do we have to adjust our 
  existing budget to cover for this new program? 

A: Yes.  Please review your existing staff allocation in terms of FTE percentage (%) 
under your DVSS contract.  If your agency uses an FTE % from the existing staff 
on the DVSS budget, and you will use this existing staff for the DVSFA program, 
the agency will need to identify the FTE % (for both programs) and adjust the 
FTE % on the DVSS budget by submitting a DVSS budget modification, which 
will be due by 3/31/2025.

Q: Do we need to hire additional staff for DVSFA?

A: See response above.  Additional staff may need to be hired depending on your 
agency’s ability to utilize current staff in the DVSFA program.  Your DVSS 
CalWORKs agency staff, if 100% DVSS cannot be utilized for the DVSFA 
program.  If you designate that your DVSS staff will serve both programs, the 
percent of time will decrease for DVSS and will be allocated appropriately toward 
DVSFA and reported as such on your budget and budget modification forms. 
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Q: Can the agency decide to earmark funding for areas of special need (i.e., 
immigration law vs equally disseminating among other legal items)? 

A: Yes. Agencies need to indicate the line item in their DVSFA budget where they
expect to expend the dollars. 

Q: Prior to submitting the budget, will we receive the fee-for-services list 
so that we can better submit an accurate budget for the pilot program?

A: No. Please refer to your contract for the current fee-for-services list 
that you utilize under DVSS.  Note:  The items that are not listed (or provided 
for) under DVSS is Transportation and the expanded legal services for
undocumented immigrants.  The expanded legal services under DVSFA lifts the 
requirement that the U-Visa/VAWA applicant must already have a status/pending 
application.  (Remember, this is only for DVSFA, the requirements under DVSS 
CalWORKs remain, clients must have a pending application/status for legal 
services reimbursement). All legal services for undocumented immigrants
can be reimbursed through DVSFA funding – See below under “Legal 
Services” 

o Transportation:  Transportation for DV related (health and wellness) 
transport is covered under DVSFA (up to maximum amount you put in 
your budget.  Reimbursement is at a flat rate (as Translation services are) 
– No reimbursement for gratuity/tip. 

 
Q: Is the budget for this new program separate from our existing contract? 

A: Yes, this is a separate allocation, separate budget. Your agency is required to 
submit a separate budget, monthly invoice, Monthly Management Report 
(MMR) and financial closeout report.   

Q: Does the new funding need to be added to our existing budget and send to 
  OWH a revised budget by Feb-2025? 

A: See question and response above.  These are two separate funding sources; 
your DVSS budget remains the same, no changes needed at this time.  It is the 
DVSFA budget, that we need for you to provide your cost projections and 
narrative justification for personnel, operating costs including Transportation (if 
you deem applicable).   
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Q: Will there be two separate invoices submitted, one for each program DVSS 
and DVSFA? 

A: Yes.  You will continue to use the DVSS invoice forms that you currently use for 
DVSS.  Similar forms tailored for the DVSFA program will be available for your 
use and accessible online via the OWH website.

Q: Does this mean two separate audits?

A: Yes.  Your DVSS contracts will continue to be monitored as they are now and 
your DVSFA contracts will also be monitored.  For further information see 
Section Monitoring/Compliance. 

Q: Will we be penalized if we can’t spend the funding from April to June? 

A: No.  Please note that although agencies are being provided all the Fiscal Year’s 
funding for ’24-’25 (April 1, 2025 – June 30, 2025), funding will not carryover and 
the same dollar amount will be allocated for the (entire) ’25-’26 Fiscal Year. 

Q: Can we expect additional dollars in FY periods to come?

A: If additional dollars become available, we will keep our DV partners apprised, 
for now we are proceeding with the same dollar amount for FY25-26. 

Legal Services 

Q: What Family Law and other services are covered?

A: Legal services includes family law (divorce, marital property division, spousal 
support, paternity establishment, child custody/support, visitation, and the filing of 
temporary restraining orders).   

 Explain what expanded legal services means? 
 
Expanded Legal Services:  All immigration services for non-citizen DV 
survivors are covered under DVSFA. The “expansion” of legal services allows 
for reimbursement for services provided to the immigrant participants with no 
restrictions.  
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Does the DVSFA client have to have a U-Visa or VAWA already filed
prior to enrollment into the DVSFA program or need to be U-Visa/VAWA 
applicant? 

The DVSS Legal Services requirement that a participant has proof of U-
Visa/VAWA application filing is not a DVSFA requirement for reimbursement.   

Legal Services also include translator/translation services, benefits advocacy, 
other legal services (i.e., employment, landlord/tenant, and consumer law), and 
legal services workshops in addition to Transportation (if applicable – see 
Transportation as defined on Page 6). 

 

Monitoring/Compliance: 

Q: What will compliance look like?  Are the standards/expectations the same 
as DVSS?

A: Compliance will look much the same as it does now under DVSS.  OWH is 
in the process of recruiting a DVSFA Contract Monitoring team.  

o This team will send out Notice of Programmatic Monitoring Review 
letters to confirm the date agreed upon by your Program Manager (or 
designee) for your Fiscal Year programmatic monitoring review.   

Details will be provided in future communications. 


