
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
September 3, 2013 
 

 
ADDENDUM NUMBER 1 

REQUEST FOR STATEMENT OF QUALIFICATIONS FOR  
EVALUATION SERVICES 

(RFSQ 2013-005) 
 
On July 16, 2013, the Los Angeles County Department of Public Health (DPH) released 
a Request for Statement of Qualifications (RFSQ) to solicit a pool of qualified vendors 
with expertise designing and implementing program evaluations and impact 
assessments of small- and large- scale initiatives in public health, including health 
promotion and protection interventions, services, policies, and/or educational programs 
serving the County’s culturally and linguistically diverse communities. 
 
As indicated in the RFSQ, Section 2.5, Vendors’ Questions, questions received by the 
July 30, 2013 deadline and corresponding answers are being issued as part of this 
Addendum as follows:   
 
 
1. Q: Can you provide some examples of the types of work that you might 

request under this agreement (or work that you have requested in the 
past)? 
A: Please refer to RFSQ Section 1.1, Scope of Work, for a partial list of 
evaluation services.  Per RFSQ Section 1.6, Master Agreement Process, specific 
tasks, deliverables, etc. will be determined at the time that DPH releases specific 
Work Order Solicitations (WOS) to qualified vendors. 

 
2. Q: Is there a required font size and margins for the text of the 

RFSQ?  Do you want the 3 copies with tabs and in 3 notebooks? 
A: Please refer to RFSQ Section 2.7, Preparation and Format of the 
Statement of Qualifications (SOQ).  There is no requirement regarding font size 
and margins.  All SOQs must be bound. 

 
3. Q: We are currently conducting evaluation services for LA DMH, and we 

are on their approved list. Is it possible to automatically qualify for your 
department as well based on that qualification?   
A: No.  RFSQ Section 1.0, General Information, states that the purpose of 
this RFSQ is to secure a pool of qualified vendors to enter into Master 
Agreements with the County to provide a variety of as-needed evaluation 
services required by the Department of Public Health.  Per RFSQ Section 1.6.3, 
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only those Contractors qualified under the specific as needed evaluation services 
category will be contacted to submit bids for corresponding services.   

 
4. Q: Should we submit our qualifications in response to the RFSQ to be 

added to the Department of Public Health’s evaluator list? 
A:   DPH does not maintain an evaluator list.  RFSQ Section 1.0, General 
Information, states that the purpose of this RFSQ is to secure a pool of qualified 
vendors to enter into Master Agreements with the County to provide a variety of 
as-needed evaluation services required by the Department of Public Health.  Per 
RFSQ Section 1.6.3, only those Contractors qualified under the specific as 
needed evaluation services category will be contacted to submit bids for 
corresponding services. 

 
5. Q: My organization is interested in becoming part of the vendor pool for 

evaluation services. We are currently registered as a vendor with LA 
County. Is this a separate vendor list?  
A:   DPH will not be utilizing a County-wide vendor list to secure evaluation 
services.  RFSQ Section 1.0, General Information, states that the purpose of this 
RFSQ is to secure a pool of qualified vendors to enter into Master Agreements 
with the County to provide a variety of as-needed evaluation services required by 
the Department of Public Health.  Per RFSQ Section 1.6.3, only those 
Contractors qualified under the specific as needed evaluation services category 
will be contacted to submit bids for corresponding services.   

 
6. Q: If we are submitting a Statement of Qualifications for a collaboration 

between two organizations (one is the lead agency and the other a 
subcontractor) is it necessary or admissible to submit all the supporting 
documents such as references, etc. for both agencies or just the lead? 
A: Please refer to RFSQ Section 1.4, Vendor’s Minimum Qualifications.  All 
interested and qualified Vendors that meet all of the Minimum Qualifications in 
each category for which they are attempting to qualify are invited to submit an 
SOQ.  The minimum qualifications may not be met through a collaboration or 
subcontract relationship between two organizations.   

 
7. Q: May an institution submit more than one statement of 

qualifications?  We have more than one program that could meet the need 
articulated in the RFSQ. 
A: Please refer to RFSQ Section 1.4, Vendor’s Minimum Qualifications.  All 
interested and qualified Vendors that meet all of the Minimum Qualifications in 
each category for which they are attempting to qualify are invited to submit an 
SOQ.   

 
8. Q: Can you please provide any information or detail about the billing 

rate structure for the work, e.g. are there limits on rates by personnel type, 
caps on project budgets? 
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A: Please refer to RFSQ Section 1.6, Master Agreement Process.  The 
needs of DPH will determine the specifics of future projects.  Vendors who are 
qualified for a Master Agreement will become County Contractors, and thereafter 
be solicited under competitive conditions, via WOS, to provide evaluation 
services in the category(ies) for which they are qualified.  WOS will include a 
Statement of Work which shall describe in detail the particular project and the 
work required for the performance thereof.  Payment for all work shall be issued 
in accordance with the methodology outlined in the WOS, subject to the Total 
Maximum Amount specified for each individual project.   

 
9. Q: Can you define “public entities”?  

A: For the purposes of this RFSQ, the definition of a public entity shall be:  
1) Any State or local government;  
2) Any department, agency, special purpose district, or other 
instrumentality of a State, States, or local government;  
3) The National Railroad Passenger Corporation, and any commuter 
authority.  

 
10. Q: As a national consulting firm, listing all public entities which we 

provided services to in the last three years, would be difficult and time 
consuming. Can we restrict this list to the State of California public 
entities? 
A: Per RFSQ Section 2.7.2.B.b., Prospective Contractor List of Contracts, 
Exhibit 8, the listing must include all Public Entity contracts for the last three 
years.   

 
11. Q: Final paragraph of Section 8.55. Page 3.  Termination for 

Convenience.  Are out-of-state contractors exempt from the requirement to 
retain books, records, documents, etc. at a location “in Los Angeles 
County”? 
A: The final paragraph of Section 8.55, Termination for Convenience, of 
Appendix H, Master Agreement refers to the RECORDS AND AUDITS 
Paragraph of this Master Agreement, which can be found in Section 8.46, Record 
Retention and Inspection/Audit Settlement, specifically in Paragraph 5 of sub-
section 8.46.2.  Paragraph 5 details requirements in the event records are 
located outside Los Angeles County and Contractor is unable to move such 
records to Los Angeles County.  

 
12. Q: Generally related to Section 1.31. Pages 15 and 16. Jury Service 

Program.  Do the jury service policies apply to out-of-state contractors that 
have no full-time California resident employees? 
A: The County’s Contractor Employee Jury Service Ordinance (“Jury Service 
Program”) applies to Contractors and their Subcontractors that have full-time 
employees who are California residents.  RFSQ section 1.31.1 provides 
“employee” definition for purposes of the Jury Service Program. 
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13. Q: Is there an expectation that staff will work on-site and/or from an 
office in LA County? 
A: Please refer to RFSQ Section 1.6, Master Agreement Process.  The 
needs of DPH will determine the specifics of future projects.  Vendors who are 
qualified for a Master Agreement will become County Contractors, and thereafter 
be solicited under competitive conditions, via WOS, to provide evaluation services 
in the category(ies) for which they are qualified.  WOS will include a Statement of 
Work which shall describe in detail the particular project and the work required for 
the performance thereof.     

 
14. Q: In the event an award is made we would like to respectfully reserve 

the right to request revisions to the master agreement Appendix H in order to 
ensure that the University IP and the PI’s research will be protected.  The 
scope of work requires the collection of data and evaluation which normally 
falls under research at the University and is separate from services.  Please 
let me know if you are willing to enter into negotiation if we are selected as 
the vendor of choice or allow the use of a research agreement in place of a 
vendor agreement. 
A: Per RFSQ Section 2.9, Acceptance of Terms and Conditions of Master 
Agreement, submission of the SOQ constitutes acknowledgement and acceptance 
of, and a willingness to comply with, all terms and conditions of the Appendix H – 
Master Agreement.  The use of a research agreement in place of the Master 
Agreement is not allowable.  The County is aware that potential vendors who are 
educational institutions may have concerns regarding the protection of intellectual 
property.  The County reserves the right to make changes to the Master 
Agreement and its appendices and exhibits at its sole discretion.  

 
Addendum Number 1 has been posted on the Department of Public Health Contracts 
and Grants website at: http://publichealth.lacounty.gov/cg/index.htm  
 
Thank you for your interest in contracting with the County of Los Angeles.  Except for 
the revisions contained in Addendum Number 1, there are no other revisions to the 
RFSQ. 
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